Hvilken type er du?

Hvilken enneagramtype er du fikseret i?

Det er meget forskelligt, hvor let eller, hvor svært vi oplever, det er at finde vores grundtype. Det er helt naturligt at genkende flere af typerne, da vi rummer alle ni mønstre i større og mindre grad. Der findes dog ét bestemt mønster, som du har en tilbøjelighed til at blive fastlåst i. 

Når du skal finde din grundtype, skal du se på dig selv som et gennemsnit af dit liv og ikke kun på, hvordan du er lige nu. Det vil sige, hvad har været mest typisk for dig igennem hele dit liv.

Undersøg eksempelvis:

  • Hvilke træk har været mest karakteristiske?
  • Hvilke sider af dig selv har du fået henholdsvis positiv og negativ feedback på fra andre?
  • Hvad du har arbejdet dig væk fra?
  • Hvad du har arbejdet dig henimod?
  • Hvilke sider kommer frem når du er hårdt presset?
  • Hvilke sider kommer frem når du er i overskud og ressourcefuld?

Kig også gerne efter, hvilke mønstre dine nære relationer har. Hvad var tilladt, og hvad var absolut ikke tilladt at være, da du voksede op – i din familie, i din skole, blandt dine venner og kærester? Var der plads til at være den, du er, eller måtte du tage “en maske” på?

Afhængig af, hvilken form for feedback, vi har fået fra vores omgivelser i løbet af livet, kan vi godt opleve, modstand mod præcis det mønster, der er vores grundmønster. Det kan skyldes, at vi har sat sider af os selv i skyggen, fordi det blev betragtet som skamfuldt eller forkert. Det kan også skyldes, at vi har mødt mennesker, som har dette grundmønster og vi i hvert fald ikke synes, vi er ligesom dem!

Vær opmærksom på, at et mønster kan komme til udtryk på mange forskellige måder – mere eller mindre konstruktivt samt mere eller mindre i balance. Undersøg gerne, hvad din modstand handler om og opdag, at det alligevel er noget, du rummer, måske i en anden form.

Når du udforsker de to-tre mønstre du måske kan genkende mest fra er det vigtigt, at du ikke kun tilgår det mentalt, men at du tillader dig at blive ramt. Det vil sige, at et godt pejlemærke er om du bliver følelsesmæssigt ramt og mærker at kroppen reagerer, når du undersøger typen.

Hvis Enneagrammet skal bruges effektivt, er det helt afgørende, at vi ikke kun forholder os mentalt til beskrivelserne. Jeg oplever, at det er hér det oftest går galt (og det gælder ikke kun for typerne der er knyttet til hovedcentret). 
Når man tilgår beskrivelserne med hoved, modtager undervisning med hovedet og forsøger at forstå typen med hovedet, kan vi få alt til at passe. Det sovende hovedcentret er ekspert i at skifte perspektiv, så det passer med vores subjektivt oplevede virkelighed. 
 
For at lande i den rigtige type, skal vi turde at blive ramt af beskrivelserne. Det betyder, at vi oplever en fysisk og følelsesmæssig reaktion kombineret med, at vi kan genkende mønstrene fra vores levede liv – både nu og i fortiden.
 
Når vi reagerer fysisk og følelsesmæssigt er det fordi vi bliver ramt på gamle sår og bliver konfronteret med, hvordan typen har skabt problemer for os igennem livet. Det er meget sårbart og derfor et helt naturligt forsvar at tilgå det mentalt, for så kan vi holde det lidt væk fra livet, men det hjælper os ikke i vores udvikling.

Så mærk og undersøg om:

Du kan genkende typens basale frygt som noget, hvor du reelt kan mærke, at det virkelig skræmmer dig at overveje, at det var sandt?
Du kan genkende typens sårede hjerte, som et reelt sår i dit hjerte?
Du kan se, hvordan passionen er styrende for din måde at udleve mønstret på, på daglig basis?

Hvis du ikke har typens problemer, har du ikke fundet den rigtige type.

 

Jeg møder af og til mennesker, som mener de bare har udviklet sig og derfor ikke kan genkende typens problemer mere. Min erfaring er, at selv mennesker der har arbejdet med deres type i mere end 50 år, genkender stadig mønstrene. Så hvis vi tror, vi har udviklet os ud af typen, er det ofte bypassing for at undgå at mærke ubehaget eller fordi vi ikke er landet i den rigtige type fra starten.

Du kan også undersøge om det stemmer med:

  • Centrene (Krop, Hjerte, Hoved)
  • Pilene (Reaktion på stress og overskud)
  • Konfliktstil (Ekspression, Positivt livssyn, Kompetence)
  • Social stil (Tilbagetrukket, Pligtopfyldende, Selvsikker)

(Giver ovenstående ord og beskrivelser slet ingen mening, er du sikkert ny i Enneagrammet? Du kan læse mere om det, i alle de gode bøger, der er skrevet om emnet eller på Enneagram Practitioner uddannelsen, hvor du også bliver guidet til at finde din type).

Kan man ikke bare tage en test?

Det korte svar er NEJ! Alle former for Enneagramtests kun er vejledende og giver ikke et endegyldige svar. Jeg oplever ofte, at folk lander i en forkert type, fordi de har taget en test eller andre har fortalt dem, hvilken type de er.

Når vi får svaret serveret udefra har vi en tilbøjelighed til at lede efter bevis på, at det passer. Den bedste måde at finde typen på er gennem selvobservation, nysgerrig undersøgelse af dine tanke- og handlemønstre. Den eneste, der ved hvilken type du er, er dig selv. Det kan dog være en stor hjælp også at spørge dine relationer. Hvad ser de og hvordan opfatter de dig, da det ikke altid er alle sider af os selv, der er synlige for os. Derfor er det også værd at overveje, hvis andre bliver overrasket over din type igen og igen, at genoverveje om du er landet rigtigt.

Kan man skifte type?

Man mener, at vores grundtype er den samme gennem hele livet, og selvom vi forandrer os, kan vi, ifølge Enneagrammet, ikke skifte fra en grundtype til en anden. Vi kan have større eller mindre adgang til forskellige sider af os selv, vi kan balancere sider i os selv og vende ukonstruktive mønstre til konstruktive, men grundmønstret forbliver det samme. 

Nogen gange sker der dog dét, at man lander i en “forkert” type. Det kan der være mange forskellige årsager til, som både er helt forstålige og menneskelige, men årsagen til, at man bliver i en “forkert” type i årevis, er egoets angst for at blive afsløret. For hvordan kan man arbejde med selvindsigt, hvis man ikke kan se sig selv? Hvis man ovenikøbet har arbejdet professionelt med det, betyder det så, at det arbejde man har lavet er forkert eller, at man er inkompetent? Man bliver ramt af skammen over at melde det ud – for hvordan vil andre ikke tænke og reagere? Det føles uoverskueligt at skulle starte forfra med at forstå sig selv. Man kan føle sig snydt over, at man er gået glip af processen med den “rigtige” type. 

Der er så meget, som kan stå i vejen for at erkende, at man er landet forkert og det er både naturligt og meget menneskeligt. Det hjælper dog sjældent vores udvikling at fastholde vores forfængelighed og sårede ego, men vi kan have brug for hjælp i den periode, hvor vi genopdager os selv. Tilgå det med venlighed og nysgerrighed og bed om hjælp.

 

Du kan læse mere om de 9 enneagramtyper her.