5 myter om kropssprog
1. Myte: 93% af vores kommunikation er nonverbal
Dr. Albert Mehrabian står bag den kendte undersøgelse om, at 55% af vores kommunikation er kropssprog, 38% er tonefald og kun 7% er ord. Disse tal citeres flittigt inden for kropssprog og kommunikation, men fejl-citeres meget ofte.
Albert Mehrabians undersøgelse har aldrig påstået, at vi kan fange 93% af et budskab udelukkende via tonefald og kropssprog. Den undersøgelse han lavede var målrettet følelser og aflæsning af disse samt inkongruens (uoverensstemmelser) i et budskab. Det betyder altså at 93% af vores FØLELSESMÆSSIGE budskab er nonverbalt. Det betyder også, at hvis der er uoverensstemmelse mellem det vores følelsesmæssige budskab fortæller og det vores verbale budskab fortæller, er det det nonverbale, som ”vinder”.
Hvis ikke vi har ordene, går budskabet tabt, derfor er det heller ikke nok at have et godt kropssprog og tonefald. Budskabet falder igennem, hvis ikke du også har styr på ordene, lige som ordene falder igennem, hvis du ikke har styr på kropssproget og tonefaldet.
2. Myte: Manglende øjenkontakt, er et tegn på løgn.
Rigtig mange mennesker tror fejlagtigt, at manglende øjenkontakt kan være tegn på løgn. Mange kender denne uskrevne regel og det betyder faktisk, at mange forlænger øjenkontakt for at virke mere overbevisende når de lyver. Samtidig har vi brug for at bevæge vores øjne for at hente information. Har du øvet dig i hvad du vil sige vil øjnene derfor skulle bevæge sig mindre når vi fortæller vores løgnhistorie. En anden “fordel” ved den øgede øjenkontakt er at den som lyver får mulighed for at tjekke om du tror på, hvad de siger.
3. Myte: Du kan se på folks øjenbevægelser om de lyver.
Inden for NLP har det været populært at påstå, at når mennesker kigger op til højre (visuelt konstrueret) eller til siden til højre (auditivt konstrueret) betyder det, at folk lyver. Dette kan dog slet ikke bruges, som validt grundlag til at vurdere, om et menneske lyver. Når vi studerer kropssprog, er det meget sjældent sådanne generaliseringer kan bruges uden at kende personens baseline. På University of Buffalo har et hold forskere undersøgt øjenbevægelser i forbindelse med løgne og fandt frem til at ændringer i forhold til personens øjenbevægelses baseline oftere var et tegn på løgn end myten om, at man kigger til højre.
Løgne er meget vanskelige at spotte udelukkende via fokus på kropssprog.
4. Myte: Korslagte arme betyder, at man er lukket og afvisende.
Rigtig mange mennesker laver denne generalisering uanset om de har kendskab til kropssprog eller ej. Det meste kropssprog er dog sjældent så simpelt, at vi kan sætte to stregener under, som en universel sandhed. Kropssprog skal nemlig altid ses i en sammenhæng, det skal ses i den kontekst personen er i, du skal være opmærksom på eventuelle kulturelle forskelle, du skal være opmærksom på, om der er kongruens (overensstemmelse) eller inkongruens (uoverensstemmelser) mellem kropssprog og ord. Sidst, men ikke mindst, skal du kende personens baseline, før du kan lave nogen som helst form for hypoteser. (Læs evt. mere om hvordan du aflæser kropssprog korrekt her.)
5. Myte: Det er uautentisk at bruge sit kropssprog bevidst.
Denne påstand er noget jeg ofte støder på, når mennesker hører, jeg arbejder med kropssprog eller når jeg holder kurser. Nej, det er hverken falsk eller manipulerende at bruge sit kropssprog bevidst. Fuldkommen som vi forbereder os verbalt på eksempelvis en præsentation eller et møde, kan vi have stor gavn af også at øve os nonverbalt. Mange er ubevidste om deres kropssprog og ved ikke, hvorfor folk nogle gange reagerer negativ på dem. De korslagte arme er et rigtigt godt eksempel på dette for selv om det ikke nødvendigvis betyder, at man er afvisende giver rigtig mange mennesker det en negativ betydning. Gad vide hvilket kropssprog du har fået negative reaktioner på, hvor du umiddelbart ikke følte det var helt fair?
Vil du lære mere om kropssprog kan du se, hvornår jeg holder min næste workshop her.